Sunday, November 24, 2013

6th Maternity & Children Expo 2013


hi all...
kali ni nak mencoret lak pasal our activity on  last weekend...
cehhh.. nampak cam havoc... tapi xdela havoc sgt...
gi kat baby fair je pun... adehhh...

 tp kali ni x best macam yg pernah saya gi masa baby 1st ( Aina ) dulu...
dulu bukan main byk lagi goodies beg yg dapat...
siap dlm goodies bag tu pamplet.. free gift... voucher..
skang ni habuk pun tarak....

ok..ok... jom sambung balik cerita...
disebabkan  activity hujung minggu...
maka haruslah si kecik tu kami bawak sekali....
agak meragam tapi xdela sampai nangis...
heee.... stakat nak dukung ngan umi dia yg agak mengah ni jela..
yg len still under control... ( penat lyn n tunggu umi dia pilih brg2 kot..)



kali ni yang sempat rembat
1) pampers newborn
2) baju si baby dlm perut ( baru 2 psg)
3) towel 3 helai... ( ckupla dulu..)
4) mandian baby ( 2 botol)
5) heee.... brg2 umi dia sket
6) wipes si kecik n si kakak dia
7) baju si kakak dia..

tp yg best pureen bg free gift calendar 2014 yg cute sgt ( bg sy la..) wipes and shower top to toe...
thanks incik suami yg dah byr utk semua brg2 di atas... tahun dpn kite gi lg sblum baby kuar... hehehe
okla.h.. stakat ni dulu... nnt update lagi..


Sunday, October 27, 2013

Expected 2nd Baby: 21 weeks already... yeay..!!



chewahhh... tajuk bagai... tapi nak ckp nye baru 21 minggu...
ter over excited la katakan...
macam anak first je... pdhal dah nak masuk anak kedua...
Alhamdulillah... moga rezeki anak2 sentiasa bertambah...

baru 21 minggu... tp excited macam org dah 36 weeks..
last weekend my parents dtg umah... dah siap kirim brg2 baby balik kg dah.... boleh...???
hahahha... tp x byk sgt la... baru bawak balik tilam baby... cadar... oo... lupe plak nk kirim selimut..
baju dah 1 kotak plastik tu... termasuk la mitten.. booties...

byk lagi benda nak beli... tp tggu baby 7 bulan dl...
skang ni umi dia shopping baju preggy dl... pdhal yg dulu punye pun ade..
saje gatai nak shopping... ( teruk btul..)
tp masih under control sbb baru 2 helai baju n sehelai seluar baru bli..
nnt bln dpn kite topup lagi... umi bli sekali ngan baju baru untuk baby lak... heeee
( berangan lagi... )

ni progress baby dlm perut...


                           http://www.babycenter.com/fetal-development-images-21-weeks


1st time raya di perantauan



Alhamdulillah... dalam hayat saya 28 tahun ni... raya haji tahun ni 1st time saya x balik kg...
walaupun tiket flight dah beli... trpksa burn camtu je... sbb incik suami last minute ade keje
even incik suami suh saya ngan anak balik... saya x sampai hati la plak nak tinggal dia sorg raya kat KL...

Saya mmg manja kot... mlm raya call my mum kat kg... sedih sgt bila tgk ma nangis... 
huuuuu... sy pun nangis gak la.... anak n suami yg sapukan air mata...
sorry dear... umi try to be strong... but i can't... mmg slalu nangis kot... a.k.a manja... hahahhaha

So, pagi raya tu kite org gi umah mak cik incik suami... kebetulan dia pun x balik sbb raya haji tahun ni jatuh pada hari selasa... rabu... dak2 dah sekolah balik...dapatla kami makan nasi himpit... rendang ayam... laksa penang... cheese cake n byk lgi... jeruk pauh pun ade.... pauh tu mempelam la... heee
pendek kata memang meriah sbb mak cik dia pun korban... so, lunch tu leh la merasa sup tulang... daging goreng... janggal x balik kg jela... yg len still ok.. 



itu je story kali.... next time sy update lg.. ok la... bye... :)




Wednesday, August 28, 2013

BIT Open House @ Kelab Tasik Putrajaya


haaaa... semalam we all ke Kelab Tasik Putrajaya... ade BIT Open House..
Semua cantik2... n hensem belaka... yeehuuuu..
Alhamdulillah... saya sangat gembira dengan suasana di sana..
tahun lepas tak dapat join since Aina's Nanny cuti...n Incik suami pulak x dapat nak cuti....
so, tahun ni...  we really2 enjoy... hehehhe


 ladies in da house..!!!!

 yang ni posing skema dr boboys.... hahaha...



haaaa... yang ni plak all the sweet ladies yang sempat saya snap... :)





 ceriakan wajah2 mereka... hehehhe... :)


Monday, August 26, 2013

Gardening Part II

hye.. hye... tengok la hasil tuaian saya. InsyaAllah dah besar sket nanti pokok2 ni..
leh la saving tuk bli kat pasar nanti...nak masak je.. petik... ( berangan lagi..)
pape pun... kasi tengok pokok2 saya... heeee.. :)


mohon abaikan rumput2 yang banyak di sekeliling tu... pokok bunga kul 10 ni... 
warna putih je xde lagi... nak kene gi rembat kat stesen ERL kot... 
hahahahha... baru lah cukup korum...



 yang ni plak pokok serai saya yang semakin berkembang... 
x petik pun lagi... sayang nye pasal... nak tunggu dia besar sket...
skang ni kalo masak... saya beli kat kdai lagi...

 

ni plak pokok betik yang baru 2 kaki tinggi... huuuu...
rasanya kami pindah dulu baru berbuah kot...
ingat sekali nyesal plak x tanam awl2 masa mula2 pindah sini dulu...

kalo ikutkan ade lagi pokok2 len dalam pasu... gmbr je lupe nak ambik...
tapi yang tu seme pokok segera...
beli kat Floria hari tu... cuma balik tanam semula dalam pasu...
pokok yang ada pun x byk... just pokok cili... pokok daun limau purut, 
daun kari n pokok kunyit...
 

Pesta Buah-Buah KSRP 2013

last weekend... ahad semalam la kiranya...
kami ke Petronas Leadership Centre... ye ke tak nama tu...
tapi rasa nya ye la kot... yang kat Bangi tu...
kebetulan Incik Suami ni join Kelab Sukan & Rekreasi tu..

so, dengan bayaran 10 hengget seorang, kami pun ke sana..
bukan stakat buah-buahan je ade...
nugget...sosej... fries...
kuih muih tradisional pun ade... 
pulut berinti... belebab.. karipap...ape lagi ek... x thu name la... hahahha
keropok.. pisang goreng...
buah-buahan tempatan yang ada... durian, manggis, rambutan, dokong, mangga, limau manis, mata kuching, jagung rebus pun ada...

apa lagi ek... aiskrim..pati soya..n minuman...
huuuu... kenyang x hengat...
penat pun x hengat... dok mengejar si kecik kami yg makin aktif berlari ke sana sini..


 yang ni khemah2 makanan yang disediakan....
(dlm gmbr tu air je.. khemah buah2an kat depan.. x smpat nak snap..)


yang ni saya pun xtau Aina ckp ape kat abi dia, tersenyum lebar abi dia..
 

 haaa... ni plak antara makanan yg sempat kami rembat... & yg belum masuk perut lagi... 


 yang ni plak sesi ramah mesra anak dengan ayah.... huhuhu... Aina ni manja btul ngan Abi dia..

k la... itu saja story kali ni... chowww dulu... daaaa....:)

Thursday, August 1, 2013

Alhamdulillah



ihsan drpd:
http://inilahcoretankehidupankami.blogspot.com/2012/06/ww-alhamdulillah.html



Alhamdulillah... 
Ramadhan kali ni membawa sejuta makna dalam hidup kami sekeluarga.
Terima Kasih Allah... untuk RezekiMu, KurniaanMu, AnugerahMu...
tak terungkap dengan kata-kata..
Moga2 kami sentiasa berada di bawah limpahan RahmatMu ya Allah... 




Selamat Hari Raya Uolls..!!

yeeehhhhhhaaaa.... today is my last day at office before hari raya...
gila lama aku cuti... hewhewhew... ( thanks boss approve cuti saya.. ngehehehe)
tgh hari esok saya dah chow balik kampung...
memang x sabar tahap gaban dah ni...
semangat memang semangat..
Tuhan je tahu... tapi satu brg pun x packing lagi...
haiiyaaa... camne ni...


terpaksalah balik nanti... lepas je berbuka...
terus packing barang2... ececeeh... macam byk je.. padahal luggage bli untuk 25 kilo je...
beg baju besar tu pun dah 20 kg...
biskut raya nak tumpang kakak @ jiran dah...
rasanya dah tak sempat nak kemas rumah...
terpaksalah kali ni tinggal umah dlm keadaan bersepah sket..
sorry rumah... i do love you... tapi tak sempat sekarang ni... ( faktor kesihatan tak mengizinkan den kemas umah..)
kalo x sblum2 ni nak tinggal rumah lama je..
I ensure my house is clean, neat & tidy... ( skemaaa gtu...!!)
k la... selamat hari raya semua...
sesapa nak duit raya... sila lah ke rumah kami raya nanti... huhuhu...





gambar dari blog akak ni... http://ibudalila.blogspot.com/2010_09_01_archive.html... tq kak..

Wednesday, July 10, 2013

Thank you Abi !!

Weekend hari tu... kite org nye aktiviti... Sabtu... siang hari dok umah je..... mlm gi floria..
Ahad plak... pagi shopping warehouse sale kat SOGO...

Jom nak story pasal shopping kat sogo...
harga x la best mcm member card day...
n kali ni x banyak pilihan pun...
nway, saya sempat gak rembat handbag 1... grape colour...
leh la wat raya nnt... thanks incik suami....
Untuk Aina saya belikan 2 psg baju je... yang ade pun design lame...
x best la nak wat raya... ksian lak anak umi..
tp xpe... kite tggu sale kat isetan plak nnt ye...

Lepas balik tu kite org trus cargas ke Damansara... nk tukar sesi indoor baby photo shoot tuk si kecik kami... Sempat lunch kat umah kakak kat area2 situ gak...
burrp... kenyang... thanks Che Chik n Munmun...next time kite org dtg lagi...
nnt siapkan lunch yg best2 lagi ok... hahahahha 

Dah setel hal gambar tu... kami cargas  balik umah...
On da way singgah jap kat Toy Street Saujana Prima...
Sebelum ni dok usha dalam Groupon.,.. ade kete budak...
Rupa2nya kat kedai pun harga dia sama gak... seb baik x beli dalam Groupon...
So, abi dah belikan untuk anak perempuan dia.. hoyyeeeaaahh....!!!
Thanks ye Abi... Umi dapat handbag baru...
Aina lak dapat kete baru...

Tuesday, July 9, 2013

Jenjalan @ Floria 2013


Tahun ni tema Floria 2013, bunga orkid...
seb baik my mum kat kampung x datang...
kalo x pening dia nak shopping... heee... orchid's lover


Dalam family org yg paling suke gardening is my mum...
suka tanam sayur2an... n bunga orkid... itu wajib..
balik je kerja petang2...
mesti nak siram bunga... tilik2 bunga2 dia dulu..
tgk yang mana nak berbunga..


saya pun naik gila gi Floria ni..
haaa... sempat rembat pokok cili, kunyit, kari dan limau purut...
heeee... nanti saya akan update lam Gardeining Part II hasil rembatan di Floria 2013.

Tahun ni x leh nak menikmati sgt2 bunga2 di taman
aktiviti tambahan tahun ni...
kejar si kecik kami...
uuiiisshh... penat umi and abi...
kejar si kecik tu sorg...
haa... sekian dulu citer sy kali ni... tata.. :)
 

Selamat Berpuasa Semua..!!

Assalamualaikum... Alhamdulillah... 
masih diberi kesempatan untuk berpuasa lagi tahun ni..
insyaAllah esok start puasa (10 July 2013) ... 

hmm... kalo bab puasa je.. byk bnda dalam kepala ni...
menu bersahur yang susah sebab masak sendiri kan...
berbuka memang tapau je.. Al maklum lah umah jauh... 
tahun lepas pun  kite org asyik berbuka dalam kete je...
sabar jela... InsyaAllah.. tahun depan tak lagi dah...

So, plan bulan ni nak pelbagaikan masakan saya.... 
cheewwwaaahhh... cam rajin je bunyi...
harap2 nye jadilah... demi mereka tersayang...
buku masakan dah bertimbun.... buat nya tak lagi..

Persiapan puasa kali ni x meriah cam 2 tahun lepas..
lauk pauk mmg dah beli siap2.. termasuk kurma..
tp tahun2 lepas baju raya awl2 dah siap..
tahun ni baju raya pun x cari lagi....
haddoooiii la... ( uiksss... dah masuk raya plak...)
k la...chow dulu... :)



SELAMAT BERPUASA SEMUA... :)


Thursday, June 20, 2013

Gardening Part 1



Hari ni tetiba plak rajin nak menghapdet blog saya...
nak story pasal hobi saya...

teringat time sekolah dulu... macam sekolah2 len jgak ...
kami pun ada tempat yg telah ditugaskan untuk kutip sampah pagi2...
so... tempat tu cikgu dah bagi part masing2...
setiap tapak.. 2 org incharge...
kalo kotor cari lah mereka yang ditugaskan jaga tempat tu..

saya dan member time tu gila happy...
siap bawak anak pokok bunga dari umah lagi...ko hade..???
pastu tanam kat sekolah.... dari tanah tu kosong.. sampailah penuh ngan bunga..
masa tu darjah 6 ingat lagi... mmg best la..
pastu kite org plak challenge sesama sndiri..
tgk tempat sapa lagi hebat...
kite org nye geng siap main2 tukar2 pokok bunga lagi...

Sekarang ni nak story ..hobby lama tetapi diperbaharui balik tahun ni...
dulu still minat... tp xde tempat nak letak pasu bunga...
al maklum lah... umah pun umah sewa kan...
satu kerja plak nak ngangkut pasu2 tu nnt...
tapi sebab minat nye pasal... balik cameron hari tu..
sempat gak rembat kaktus2 kecik... 


yang pokok pukul 10 pagi ni saya gi rembat umah ofismate... balik keje trus singgah umah dia..
balik umah.. men cucuk2 je.. pastu yg slebihnya campak je kat tanah...
siram... luse trus hidup & berbunga.... heeee :)

skang ni ade tanah sekangkang kera depan umah tu pun jadi la...
saya dah jadikan kawasan tanaman saya.. maaf la encik jiran... mintak halal la ye..
 yang ade skang ni pokok serai, pandan, kari... (cam nak mati je...) pastu yang byk2 tepi pokok serai tu anak betik... haaa.. x lama lagi leh mkn betik free la saya...


tadaaa... sekian sudaa cerita saya... :) 
part 2 will be continued after Floria at Putrajaya this weekend.. :)


Wednesday, June 19, 2013

Aina Really Likes My Scarf...

hi ollss...
lama sangat x update blog ni...
so, cerita terbaru saya... pasal my only daughter... huuuu...
skrg ni dia dah setahun 6 bulan... cepatnya masa berlalu...
x sangka dah besar anak umi... hari tu ada bwak dia gi klinik..
inject 1 thn 6 bln... soklan yg nurse biase tnye...
dia dah pndai apa dah...so saya plak jujur gtau la...
anak saya ni agak slow bab bercakap...
bunyi hujung2 je... tp nk combine 2 words x boleh lagi...
nurse tu plak pesan kena observe lagi.. selalu ckp2 ngan anak... adehhh...
rasenye xde la slow sgt.. seb baik la masa  inject tu dia nangis skjap je...
lpas nurse tarik jarum tu.. dia dah senyap blik...
Anak umi yang kuat..


Hmmmm.. pape pun.. sy akan cuba demi kebaikan puteri @ chenta hati saya sorg tu..
(sorg lagi la sekarang)
sekarang Alhamdulillah.. dah byk bnda dia leh sebut...
saya dia panggil miii je.. kadang2 tu ma pun ade...
abi dia pun sama.. kdg2 biii.. kadang2 abah...
yg pandai.. bird, tak nak.. nak.. nenek.. kakak.. bye.. kipas... lipas... panas...
yg bunyi ss..ss tu dia suke sgt..

kalo ikutkan dr dulu lagi dia suke test pakai tudung umi dia..
skang ni, dia nak pakai tudung dia sndr plak... tarikh sndr plak tu drpd almari dia..
thu2 je tu almari baju dia...
sejak dah pandai jalan ni... habis pintu almari dia nak bukak..
termasuk la tarik drawer umi & abi...

jom lyn gmbr buah hati sy ni.. 




Sunday, May 19, 2013

my first statemant yg sgt kurang hajar


ni yg sy komen kat cerita pasal kisah si ibu & baby yg Sindrom Down.
ni petikan drpd facebook... benar ke x..??? sy mmg tak periksa... but i believe.. Airasia punye service mcm.........!!!!

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=601385036551981&set=a.164548660235623.35391.114944995195990&type=1&ref=nf


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

Kisah seorang IBU bersama seorang baby Sindrom Down.

Kira-kira jam 8.45 malam tadi, mengikut waktu tempatan di Vietnam, saya terlihat penumpang pesawat AK 1455, warga Malaysia dihampiri oleh kakitangan lelaki Air Asia. Penerbangan pulang ke Kuala Lumpur dijadualkan berlepas pada jam 9 malam ( 10 malam waktu Malaysia ).

Setelah beberapa minit berlalu, perlahan saya kemudian mendekati kumpulan penumpang itu dan mengajukan soalan.
"Ada masalah apa puan?"

"Kakitangan Air Asia ini berkata, anak saya dilarang menaiki pesawat kerana dia demam campak. Kami sekeluarga, dua belas orang, datang ke Ho Chi Minh pada hari Rabu lalu. Kami memang ada membawa bekalan ubat demam, jadi bagi kepada dia kalau dia demam. Dia sudah tidak demam lagi," ujar ibu bayi, Izan Suhaila Mohd Ali, 36 tahun.

"The mother and the baby had to stay here for five days. They cannot board the aircraft," arah kakitangan Vietnam Air Asia berdiri di sebelah saya.

Mereka bimbang sekiranya deman terbabit menjangkiti penumpang lain.
Menurut ahli keluarga Izan, semua beg pakaian mereka telah dimasukkan ke dalam pesawat. Setelah bercuti selama empat hari, kandungan beg bercampur aduk dan barangan keperluan asas Izan dan anaknya, Maryam sukar dipisahkan.
Bayi, Maryam Sofea Mohd Reza, berusia 14 bulan.
Lalu saya terangkan keadaan sebenar kepada kakitangan syarikat penerbangan tambang murah itu.

"So, all twelve had to stay then ," balasnya.

"I understand the situation, law is a law but don't forget, these are human beings not dogs or cats. If she were going to stay here for another five days, she and the baby need cloth to wear. Please refer this matter to your superior again before making further decision," balas saya.

Tidak lama kemudian, muncul seorang penumpang MELAYU memperkenalkan dirinya sebagai pegawai perubatan ( medical doctor ) datang menghampiri dan menyentuh tubuh Maryam.

"Dia kena chicken pox tetapi sudah tidak demam lagi. Hanya tinggal kesan tompokan hitam sahaja di tubuh," ujar doktor terbabit.

Namun kenyataan beliau tidak dihiraukan oleh petugas di situ.
Beberapa minit kemudian tampil pula jururawat wanita tempatan dan pantas menyelitkan jangka suhu di bawah ketiak bayi itu sebanyak dua kali.

"Apabila kita bertanya, berapakah suhu badan Maryam, dia membisu," ujar kakak Izan, Norhamiza.

Saya perhatikan, airmata jernih mula bergenang di bawah dua kelopak mata Izan sambil dia terus mendakap erat anaknya mengalami sindrom down.

Barangkali dia bak tidak mampu mempercayai cabaran didepaninya tatkala itu amat getir. Tambahan pula suami tersayang tidak bersamanya untuk mengharung detik hitam tidak mungkin dapat dilupakan sepanjang hayatnya itu.
Keputusan muktamat telah dibuat oleh kakitangan Air Asia berpenampilan bongkak biarpun tidak dipersetujui ramai penumpang lain.

"The captain doesn't allow this baby on board," ujar pegawai sama kepada kami.

Warga Malaysia berkunjung ke bandaraya Ho Chi Minh untuk membeli-belah. Lazimnya, ramai tidak membawa baki wang tunai tatkala pulang ke Malaysia.
Di saat perpisahan hampir menjenguk, Izan dipeluk erat oleh ahli keluarganya. Mereka juga tidak berupaya menahan deraian airmata tumpah di pipi.


"Ibu ini diarahkan untuk tinggal bersama anaknya selama lima hari lagi di sini. Barangkali dia tidak mempunyaii wang tunai mencukupi. Kalau hati terbuka untuk menghulurkan bantuan, dipersilakan," kata saya spontan kepada semua penumpang sedang beratur untuk menaiki pesawat.

Tidak semena-mena, warga Malaysia pelbagai bangsa, Melayu, Cina dan India, tergesa-gesa, tanpa berfikir panang, mengeluarkan matawang pelbagai jenis dari poket serta beg duit mereka dan pantas menghulurkan kepada Izan.

Hebat sungguh warga Malaysia. Memori sebegitu bakal terus terpahat di minda saya, selagi hayat dikandung badan.
Saya berasa amat kagum.
Biarpun mereka tidak mengenali Izan dan keluarga, fakta itu diketepikan. Saya melihat lelaki Cina bertubuh tinggi menyeluk saku lalu menghulurkan sejumlah wang kepada Izan, berdiri di elevator.

Kakitangan Air Asia bertugas bak tidak sabar untuk membawa Izan, Maryam dan dua anak buahnya keluar daripada kawasan itu.

Sebelum beredar, Izan sempat dipeluk oleh beberapa wanita Melayu tidak pernah dikenalinya. Sebilangan wanita lain, berlari mendapatkan ibu bertugas sebagai kakitangan Hong Leong Bank itu dan mendermakan wang tunai.

Saya berasa amat terharu menyaksikan detik memilukan itu tetapi gagal untuk tidak mengizinkan kejadian itu berlaku.
Untuk rekod, beberapa petugas, lelaki dan perempuan kelihatan berdiri di kaunter Air Asia. Gambar mereka saya rakamkan. Siapapun sekali mereka, kumpulan itu dilihat mewakili syarikat penerbangan terbabit.

Andai kata Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Air Asia, Tan Sri Tony Fernandes tiba-tiba berkebetulan muncul di lokasi itu, pasti saya tidak segan untuk merayu ...

"Tan Sri, tolong hulurkanlah sedikit bantuan. Mungkin kakitangan Air Asia boleh mencarikan hotel untuk mereka menginap kerana Vietnam, negara asing bagi mereka. Lagipun kini hampir jam 10 malam. Pengguna perkhidmatan syarikat Tan Sri itu juga BUKAN orang kaya dan ternama seperti Tan Sri. Apapun, hakikatnya, Izan dan anaknya adalah pelanggan Air Asia dan mereka telah membayar tambang untuk pulang. Jika penumpang tidak mengenali mereka, sudi membantu, inikan pula Tan Sri, individu tersohor di mata rakyat Malaysia"

Malangnya saya tidak berpeluang bersemuka dan meluahkan rayuan itu kepada Tony tatkala beliau diperlukan.
Saya bukan Richard Branson and I don't wear skirt.

Lupakan Tony tetapi saya berharap selepas membaca entri ini, beliau dan kakitangan Air Asia akan mengambil tindakan segera menangani kesengaraaan bakal ditempuh penumpang malang pesawat Air Asia terbabit.
Tony, just like what I have told your staff in Vietnam, Izan and Maryam are humans.

Sekitar jam 9.30 malam, kami semua hanya mampu menjadi penonton ketika ibu dan anak itu diarahkan keluar dari pintu 18, lapangan terbang.
Pesawat AK 1455 terbang pada kira-kira jam 10 malam waktu Vietnam, terlewat kira-kira sejam berbanding masa sebenar. Lebih MENAKJUBKAN, tiada sebarang permohonan maaf diumumkan kepada penumpang berikutan kelewatan berlaku.

Sebaik menaiki pesawat, saya menceritakan butiran kejadian kepada ketua pramugari, Kasturi, sedang berdiri berhampiran pintu utama pesawat. Melihat reaksi wajahnya gadis berpakaian serba merah itu, saya dapat menjangkakan kes itu terlalu asing bagi dirinya.

"Tolong maklumkan kepada kapten dan ground staff Air Asia di LCCT supaya Izan dapat dibantu," pinta saya.

Setelah menjamah nasi lemak tidak berapa enak dipesan, saya sekali lagi kembali menghampiri Kasturi.

"Saya dimaklumkan, ibu dan anak itu telah dibawa ke hospital oleh ground staff kita," kata gadis tinggi lampai itu.

"Adakah kapten mengetahui kejadian itu? Kerana ground staff tadi memaklumkan saya dan keluarga Izan, kapten tidak membenarkan Mariam menaiki pesawat," soal saya.

"Kapten hanya tahu sebentar tadi setelah saya maklumkan," akui Kasturi.
Kapten bertugas, Ariffin Bakar.

Sebenarnya, tiada individu bijak gemar bertindak melanggar undang-undang. Jika kehadiran Maryam di dalam pesawat ternyata membahayakan nyawa semua penumpang, molek jika bayi itu dirawat dengan kadar segera di hospital di Ho Chi Minh terlebih dahulu.
Sewaktu tiba di LCCT, saya mendapatkan berita terkini melalui Norhamiza dan ahli keluarga lain termasuk ibunya, Zaiton Baharom, 71 tahun.
"Memang kami terekjut," komen Zaiton terkilan.

"Tadi sewaktu saya hubungi melalui telefon, Izan berkata, kakitangan Air Asia itu menghantar mereka sampai ke stesyen teksi dan berkata, I am sorry. Izan kemudian terpaksa pergi membelikan baju Mariam dan dua pasang baju dia sendiri kemudian pergi balik ke May Flower Hotel, tempat kami menginap sebelum ini. Bayarannya, USD60 semalam. Hujung minggu, banyak hotel penuh dan terpaksa tinggal di situ. Ini trip pertama Izan ke Vietnam," tambah Norhamiza.

"Jadi tidak benarlah kenyataan mereka kononnya Maryam telah dihantar ke hospital oleh kakitangan Air Asia bertugas di lapangan terbang?," tanya saya kepada ahli perniagaan itu.

"Tidak," balasnya ringkas.
"Apakah pesanan puan kepada Air Asia?," soal saya.

"Periksa secara teliti terlebih dahulu sebelum membuat keputusan. Jika Maryam membawa penyakit, sudah pasti kami antara individu paling awal dijangkiti kerana kami bercampur-gaul dengan dia. Saya sendiri tidur sebilik dengan Maryam," luah Norhamiza, kecewa.

Apakah bakal berlaku kepada Izan dan Maryam? Adakah mereka mempunyai wang mencukupi untuk Maryam melakukan pemeriksaan darah di hospital di Vietnam? Wajarkah Air Asia lepas tangan dalam kes ini?



 dan ni komen ikhlas sy...

 

Wednesday, May 15, 2013

15-19 May 2013: Stride Rite Warehouse Sale

















sumber gambar: http://www.shoppingnsales.com/2013/05/16/15-19-may-2013-stride-rite-warehouse-sale/

semalam my ofismate ajak gi sini... ingat tak nak la gi kan... duit dah kopak...
tgh bulan... nak kebetulan semalam hari claim masuk.... 
Alhamdulillah... ada la duit sket stakat nak pape kat si commey kami tu... heheheh

lunch hour je kita org terus cabut.. kita org kuar berlima...
yang ngajak nye x beli pape pun,... aku jgak yang shopping dulu...
haaaiisssh.... xleh jadi btul...

disebabkan harga dia ok... baju2 pun cantik... sempatla rembat 3 pasang pyjamas untuk si kecik tu.. 2 dora.. 1 strawberry shortcake.. okla... cantik gtu.. pink.. hijau biru & purple... ( ofkos mst ade)
haaa... seb baik leh discount... tp untuk member jela...
mane ntah pegi kad Toyrus aku tu....

okla... sape yg nk gi... kene bawak kad... baru dpt diskaun... oklah... chow...


Tuesday, May 14, 2013

when umi meets mama & mummy..

Haaa.... cam vouge gitu tajuk entry dia...
padahal citer biasa2 je... 
meh start story...


Story begins here....
Pada hari kejadian... Ahad yg lepas, kami semua bangun la awl... 
Si kecik kami pun sporting bangun and siap mandi awl lagi tu...
bagus tu anak umi... cam tahu2 je kita nak kuar jenjalan...



Gerak dari rumah lebih kurang pukul 8.45 am.. 
Pukul 9.30 am kami sampai pada waktu yang dijanjikan...
kelas gtu... on time ok.. siap berhenti kat Petronas lagi beli makanan tuk breakfast...



Dah2... smpai sane.. terus jln2...
Kesian si kecik kami... sakit kaki dia... 
sampai mlm sakit2...nangis lenguh2 kaki
sibuk suh picit2 kaki dia..

last but not least... saya sgt happy... thanks incik suami ... sudi bawa saya.. 
& to mama & mummy... next time kite jumpe lagi..
tmpat yg lagi best k... heeee




Friday, May 10, 2013

Happy Mother's Day

hari ni 10 May 2013... 2 hari lagi kita akan sambut hari ibu... Sunday second week of May...
cam salah je statement aku tu...
wowwee... Alhamdulillah.. tahun ni tahun ke-2 saya bergelar ibu kepada Aina Najihah..
isteri kepada incik suami...

for my mum and my mother in law... happy mother's day... huhuhu... agak terkilan sbb masa balik kampung mengundi hari itu.. kewangan x berapa mengizinkan...
kalo x, saya dah beli hadiah utk mereka berdua... pape pun... i luv u olls la..

pada yang bakal bergelar ibu dan yang sudah bergelar ibu... enjoy your motherhood moment...
memang banyak cabaran... dugaan... tapi semua tu mematangkan kita...
mengajar kita apa erti hidup...

heee.... on this Sunday, i will celebrate with my gegurls at Zoo Negara, bring their own Family and Daughters... Saya, and 2 org lagi kawan... semua anak sorg... n both of them are girls...
hehehhe... 2 org lagi dapat boboy... sorg tgh berpantang... sorg lagi anak dia mak dia yang jaga...
So, kebetulan yg anak gegurl je akan join... huhuhu..

sekian dulu... kisah kami di Zoo Negara akan di sambung selepas kejadian... heee...~


Happy Mother's Day utk semua2 ibu.. umi... ma... mummy... mama... emak... mak..




Tuesday, April 23, 2013

Shine Your Way

saya suke sgt lirik lagu ni...
cam sgt bermotivasi... ye ke...???
jom layan lirik dia... hehehehhe.... :)



Shine Your Way - OWL CITY FT YUNA


Just before the dawn,
When the light’s still gone,
Shine, shine your way,
And you may not know, where to go,
Shine, shine your way

Open road but it’s still dark,Build a fire from a spark,
And shine, shine your way,Feed the feeling in your heart,
Don’t conceal it then you’ll start,To find, find your way
No one can stop, what has begun,You must believe when i say

All of your tears will dry faster in the sun,
Starting today,Shine, shine, shine,
Shine your way

There’s an open sky,And a reason why,
You shine, shine your way,There’s so much to learn,
And now it’s your turn,To shine, shine your way
There’s a feeling deep inside,You can let it be your guide,
To find, find your way,And there’s no time for us to waste,
Got to take a leap of faith,And fly, fly away


Don’t have to walk,Now you can run,
Nothing can get in your way

All of your tears will dry faster in the sun,
Starting today,Shine, shine, shine,
Shine your way

Morning is breaking,Darkness is fading,
We found a way to the light,It’s such a beautiful sight
Any time, anywhere,Turn around and i’ll be there,
To shine, shine your way

Like a star burning bright,Lighting up the darkest night,
I’ll shine, shine your way,Now i can see,
You are the one,Sent here to show me the way

All of your tears will dry faster in the sun,
Starting today,Shine, shine, shine,
We’re on our way,Shine, shine, shine,
That’s what we say,Shine, shine, shine,
Shine your wayThere’s a reason why
You shine, shine your way

All of our tears will dry faster in the sun
Shine your way

 

Friday, April 19, 2013

my BIRTHDAY celebration

heheheh... last week... on 12th April 2013, my office mates celebrate my Birthday with Kak Fairuz,...
On 12th April tu narnye memang besday kak Fairuz... hehhehe

thanks kengkawan ofismate yg sudi celebrate besday kami...
thank u sooo muucchh.... mmuuuaacchh... mmuuaaacchh... ngeh2... :)

ni ade beberapa keping gmbar semasa kejadian.. jom layanz..



 ni lah kek aiskrim yg best tu...


ni aksi2 depa semua..


yang ni plak dah lepas penat berhempas pulas curi @ tarik kak Fairuz drpd bilik meeting


 besday girl potong kek.. :)


 ni lak aksi dak gemok baju biru lak potong kek ngan kak fairuz... hahahhaa



 we.. <3


ahli AJK yg bersusah payah utk majlis kami... thanks u olls... i olls very like it... :)

Wednesday, April 10, 2013

OVERHEAT ==> Car Break Down

Last 2 weeks, saya and 3 org lagi ofismate ke KGNS, buat site survey utk kite org punye Annual Staff Meeting. Kite org gune kete ofis... Masa on the way pegi lagi, dah rase lain macam... aircond dia panas... ade angin je... sejuk mmg x la kan....

Tup2... mase balik kereta tu boleh mati kat Toll.. kereta Auto ok... cam x logik plak mati sendiri..
sekali ofismate yg drive tu gtau kete dah overheat...

masa tu cuak gile ... ditambah pula bau hangit .....cam jatuh je jantung ni...
selamat ke aku...???  nak stop situ gak x boleh... jalan jem gile...
kite org berani kan diri gak... gerak sampai selekoh nak turun ke IOI Mall tu.. dari arah Damansara....
kejadian berlaku kat LDP.... bygkan LDP yang sentiasa jem tu..

pastu stop kat tepi sikit... bahaya kot sebab jalan situ dah la selekoh... menurun plak tu...
panas mmg x pyh cerita la kan... haus gile... nak kuar dr kete cam x selamat ...
seb baik la abang RONDA LITRAK tu dtg tlg... bawak kami ke bawah...

thanks gak kat opismate yg suh member dia dtg tlg amik... siap bwk air lagi ok... 
pastu dak ofis yg jaga logistik plak sampai... ksian dia 2 org xtau la kul bape baru setel pasal kete tu..
sbbnye kite org balik dl....

pape pun... pengajaran nye... rajin2 la servis kete... pastu masa memandu,,, selalu perhatikan kat tanda heat tu... 
& yang paling penting, pastikan kereta anda dalam keadaan selamat sebelum memulakan perjalanan..
cek mana yg patut, minyak.. air... tayar...wiper... lampu... huhuhu...
& baca doa naik kenderaan... tak pun baca Bismillah dulu...
InsyaAllah perjalanan kita selamat.... 


kat bawah gambar2 masa dan pada tarikh kejadian,... huhuhu









Jom Undi..!!

woowweee... tarikh PRU ke -13 dah diumumkan...
tetiba lak rasa nervous...
tarikh 5 May 2013 tu Ahad kan...??? huhuhu.... cam x balik je kampung...
& yang paling penting... my parents will be HERE... so camne nak balik tu..??

My parents dah siap2 nk gi Langkawi time tu... rasenye x mengundi dah kot...
Tapi rasa sayang la plak... x balik mengundi...
sebabnya...???

1) ni lah masa nya kite nak pilih siapa yang patut jadi pemimpin kita...
2) sbb sy belum pernah lagi mengundi... hrrrmmm... bila la nak merasa ni...

dengar kata... mana yang balik kampung boleh claim RM 300 sorg..?? betul ke ek..??
kalo confirm nak book flight ni... ecececeh.. semangat lebey ni hari ni...

ok la.. ape pun... hak memilih di tgn anda...pilih la yg terbaik...

Semoga Malaysia kita akan terus aman, maju dan bersatu.... !!! I <3 MALAYSIA..


Tuesday, April 9, 2013

Mood: Ingin bercuti... !!!

Tetibe mood nk berjalan dtg.....
please go for a while, i'm not finish my report yet... ( tp boleh plak update blog... ) 
FYI, one of my hobby is traveling,  kat dkat2 pun xpe... janji ade view and activity yg menarik...
but for this month...  bajet la plak x mengizinkan...
dulu boleh la nak jalan2 tiap2 bulan... komitmen x byk lagi... skang ni seme komitmen hade... huhuhu... (sigh... !!) 

Tempat2 menarik kat Malaysia yg saya dah gi... ( just for sharing, yg x gi lagi... lagi byk kot...!!)
1) Cameron Highland
2) Genting Highland
3) Pulau Langkawi
4) Pulau Pangkor
5) Bukit Fraser
6) Colmar Tropicale Bukit Tinggi
7) A Famosa Resort, Melaka
8) Gold Coast Morib Resort, Sepang
9) negeri2 yang dah dilawati tu adela... cuma xde special place yg kite org stop by. 


yang plan nak gi....( tu pun bile dah ade duit nnti la kan... )
1) Bandung ... ooo yeah ....!! x sbr nak shopping mopping... 
2) Pulau Peranginan di Terengganu ( Pulau Perhentian or Pulau Redang )
3) Universal studios kat Singapore...
4) byk kot... tp gi yang dekat dulu.......


pape pun, just nak share gambar kita org gi Langkawi awl tahun ni... 
masa cuti Wesak day and Awal Muharram kot... i went to Langkawi with my Family in law... :)


  ni kembar len mak and ayah... but they born on the same year, but different month...



 ni my Mother and Father in Law... dgn cucu 1st dia org,...:)


me and my daughter.. <3


 ni plak sessi mandi manda tepi pantai sambil cari shell... huhuhu