Tuesday, December 29, 2015

Anak yang nak ke tadika.. umi yang khalut oiii.. - Part 1

Assalamualaikum semua... huihuihui...
dah nak bersarang rasanya... semenjak dua menjak ni x menyempat den nk menghapdet blog ni... 
well.. well... cepat nya masa berlalu....
sekarang ni kita dah pun berada di penghujung bln dec 2015...
Lagi 2 hari dah masuk tahun baru 2016. 

Alhamdulillah, masih diberi kesempatan olehNya, menghirup udara di bumiNya..
and sedar x sedar.. tahun depan si kakak dah pun nak ke tadika...
cepatnya masa berlalu... 

so, umi pun memulakan preparation ape yg patut dibuat and disediakan.. 
Setelah buat survey sepanjang tahun 2015, akhirnya kami memilih little caliphs untuk memulakan sesi pendidikan anak kami.. chewahhh... macam hebat je bunyi..
padahal survey yg paling affordable price and jarak rumah and tadika yang paling dekat. 

 Ni list yang cikgu dia bagi... so umi yang terover excited ni la... pulun nak sediakan semua barang2 keperluan dia... 







n disebabkan list ni... mak kalut la pi buat list.. nak adakan semua barang... moh kite sambung kat part 2 plak..

Thursday, August 13, 2015

My Birthday :)

yang ni kisah baling belakang la ye... tahun ni buat kali pertama, kami x cuti time besday sy... masuk keje cam biasa... walaupun hati x rasa cam nak kerja...al maklumla my parents dah ade kat umah.. tapi nak cuti sbb cuti nak simpan kat anak2... 

so, ceritanya.. pagi birthday tu.. cam biasa la kami gi kerja..masuk ofis masing2... 
dalam kul 10 cam tu... receptionist call.. cakap ade barang...aku dok pk2... barang ape la plak.. memang aku kaki shopping online... tp cam barang yg beli tu semua dah sampai... 
bila sampai kat recept... cam nk nangis tgk barang atas kerusi tu sejambak bunga... 
tq incik suami



pastu lunch kami lunch cam biasa kat ofis... lpas mkn seme... dh buat kerja seme...
tetiba ofismate panggil.. cakap COO panggil... dah rasa pelik... cam xde reason org tu nak cari staff bawahan cam den ni haa,,, 
 Rupanya dia org de bli kek.... terharu utk kali 2... tp sebab happy sgt.. kek x sempat amik... ni je yang tinggal.. 



n bila balik keja petang tu.. gi tapau nasi fevret ma, Nasi Kabsah Lamb kat Saba'...
haaa... yg ni mmg den bli sndr... kek aiskrim kat Baker Cottage presint 8. 
Bukan nak celebrate sgt.. just tanda terima kasih pada family yg sudi dtg...



 
Alhamdulillah, terima kasih ya Allah, dikurniakan ahli keluarga yang amat menyayangi diri ini... 
*terharu den*. Mana tak nya, my family sanggup turun KL semata nak sambut birthday sama2.. 
Kalo muda lagi xpe... ni mak 2 anak dah kot... 
Alhamdulillah.. rasa sgt special... thanks semua.. syg ketat2... muahciked...

~~BIT Raya 2015 ~~

BIT dah selamat pindah ke Cyberjaya sebelum puasa hari tu... 
Alhamdulillah... jimat la sket duit poket utk minyak dan tol... 
bajet leh la saving.. tapi habis camtu jugak... hhmm.. (*sigh*)

Utk tahun ni ofis xde buat open house untuk customer sbb katanya akan ada Grand Opening sempena ofis baru... ok la tu kan... so, last friday kami ade makan2 kat ofis inter department... meh usha gambar depa na... 





laptop slow plak... so, next time jela kami update gambar tu... :)

Wednesday, April 8, 2015

wallpaper @ kaison

Assalamualaikum..
bersarang dah blog ni...
ni entry untuk bulan GST ni... hehehehe

incik husband suka tnya i oll nak ape.. ape lg yang nak di adakan..
x semena.. i oll ckp la... kalo umah kite ni hias ngan wallpaper pun cantik gak...
trus ajak gi bli... 

kisahnya kami pegilah ke Kaison, wallpaper dah x byk pilihan... byk dah habis...
gam pun dah hbis.. 
1st kami gi Kaison kat Paradigm Mall.... sbb kan gam xde... kami pun gi la plak kat kaison @ KL Festival City.. 
punya la pulun cari wallpaper...
semua xde gam...
balik cari kat Ace Hadware pun xde gak,..
frust menonggeng gakla.... 

so, kita bg masa kat tukang pasang tu...
biar dia make over umah kami cantik2....
hahahaha.. cantik ke...??
k la.. next entry.. kita tgk hasilnye plak...


 gmbr: ihsan google



 

gmbr: ihsan google

Monday, January 19, 2015

cheese kek meleleh..???

haaaa... bila mood mem 'baking' dah datang... 
kebetulan barang2 dah ada beli masa singgah kedai barang kek ari tu... 
berbekalkan ilmu yg x brape thu... ade survey2 tanya akak yang jual kat kdai tu...
so dia pun ajarla..

kek apa pun xkesah.. 
so saya beli la kek vanila sponge yang dah ready mix tu.. RM3, 
resepi lebih kurang camni... 


bahan2 kek: 
1 pek campuran vanila sponge 
100 ml air putih
100 ml minyak sayuran
8 biji telur 
2 st omellete

cara2: 
gaul pek campuran tu dgn telur dan omellete tu sampai kembang
pastu tambah air
pastu masukkan minyak sayuran 
dah nmpk kembang n cantik... haaa.. tu rekaan la... 
kemudian bakar... 

bahan2 cheese:
1 ketul krim cheese, sy guna yg tartura
1/2 tin susu manis ( sy guna x smpai setengah, sebab xnak manis sgt)
pastu kalo nak lg cair.. tambah beberapa sudu susu full cream. bg cair sket krim cheese kita tu..
pastu parut cheddar cheese kat atas kek untuk hiasan n rasa yang lebih nyummy... !!!


 yang ni adunan cheese tu.. yang adunan kek lupa nak amik 

 ni mak cik nye oven... out dated sgt... tp boleh la stakat nk bakar kek & biskut tu... bli pun kat mydin... heheheh


ni pemarut cheese yang baru beli.... hahahha.. tu pun nak gtau kan...


tadaa.. ni kek yang dah siap.. plan asal nk makan 1, bawak gi ofis, bagi pengasuh anak2 1, 
sekali ada emergency.. 3-3 bawak balik kg.. rzki dia org.. 

Tuesday, December 30, 2014

pokok bunga & rumput carpet murah

Sekarang ni kami tgh mencari pokok2 bunga yang murah... nak bajet la katakan...
haaa... ni konon2 nak decorate tanah seciput kat dpn umah tu... 
survey punya survey.. ( tu pun incik suami i yg surbey la) kat area Hospital Sungai Buluh tu mmg banyak... n murah2... tu pun refer kat internet n blog2 la...

so, kami ke sana... mmg mabuk la... hrga plak leh kautim best.... semahu bleh i mintak kurang... 
hasil jelajah kami ke hab bunga selangor tu... dapat la cam gmbar2 di bawah ni...



ni disebabkan pokok kari kami yang rendang n besar belakang rumah tu dah kena rembat... so terpksa la bli yang baru...seb baik leh nego.. RM6 je.. ekekekke... 


 ni plak view kedai pokok tu... sepanjang jalan... cuma depends pada harga... setengah tempat ada pokok yang murah... ade kdai lain pasu bunga yang murah... pendek cite... dah sampai sini... mmg mabuk la.... 



ni plak koleksi ros... bayangkan dari RM12 sepokok.... kite leh dpt dalam RM10 kot...


cantik plak tengok pokok2 yang tergantung sebelah kanan tu... masalahnya, nak beli xde tempat la plak nak gantung... 



last skali... yang pokok2 belah kanan tu je sy rembat... ok la... ckup la untk beginner cam sy... hahaha

Monday, December 29, 2014

Telekung Siti Khadijah



Yang ni pun ade sales... sales 20% jela... tp okla... sebab harga dia berbeza kalo beli sepsg... 
beli 2 psg lagi murah.. kalo 3 psg leh dpt RM188 untuk sepasang.... memang berbaloi kalo nk borong & jual balik... 

jom usha jom.... cantik & nampak sgt selesa.. hehehe







ok la... chow... !!